Raphaella SMITS
xxx
BIOGRAFIE

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

kritieken

links

contact

ENGELSE
VERSIE 


Jeugdjaren

Raphaella Smits werd geboren op vrijdag 1 februari 1957. Zij groeide op in een artistieke familie. Haar vader René Smits is een beeldhouwer en een amateur violist. Haar moeder Carolien Van Giel, was een kleuterjuf en een van de pioniers van de Rudolf Steinerscholen in België, en was tevens een amateur pianiste. Haar broer Johan Smits was een professioneel violist.

Raphaella heeft steeds graag gezongen. In haar jeugd deed ze dat onder meer in het kinderkoor van Mia Vinck en nam zo deel aan verschillende producties in de Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen.

Ondertussen leerde ze op de Steinerschool (ook Waldorfschool of Vrije School genoemd) te musiceren op de hele blokfluitenfamilie (sopraan-, alt-, tenor- en basfluit).

Om Raphaella toe te laten zichzelf bij het zingen te begeleiden kochten haar ouders een gitaar. Na enkele maanden lukte het akkoordenspel vrij aardig maar dat volstond niet voor de twaalfjarige muzikante. Zij smeekte haar muziekleraar Ward de Beer (zelf een violist) om hulp.

"Geen probleem.", antwoordde hij. "Volgende maand geeft Andrès Segovia een recital in Brussel: ik zal hem gaan observeren en je daarna op de hoogte brengen". De aanblik van de spaanse grootmeester van de gitaar verminderde geenszins het gitaristiek zelfvertrouwen van de violist.
"Nu weet ik hoe het moet.", zei hij Raphaella bij zijn terugkeer. "Plaats je linkerhand hier, hou je rechterhand zo, zet je linkervoet op deze stapel boeken en speel!". En spelen deed ze.

Na verloop van tijd groeide in de familie Smits de consensus dat het tijd was om een volgende stap te zetten. "Welke leraar zouden we best contacteren?", vroegen haar ouders aan Ward de Beer. "Om het even," zei de violist, "zelfs al stuur je haar naar de bakker, een gitariste wordt ze toch!". Waarlijk profetische woorden, zo bleek ...

Lees meer over Raphaella's ...
- Jeugdjaren
- Studietijd
- Internationale Gitaarhappening Initiatief

René Smits
1925-2010
Carolien Van Giel
1924-2003
Johan Smits
1955-2001
Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen
Ward de Beer
1921-1985