Raphaella SMITS
xxx
BIOGRAFIE

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

kritieken

links

contact

ENGELSE
VERSIE
Koninklijk Muziekconservatorium Antwerpen


Arcadisch samenspel met Wim Brabants


Maestro Tomas verwelkomt Raphaella in Allicante (ES)

STUDIETIJD

Als dertienjarige ging Raphaella Smits gitaar leren bij Victor Van Puyenbroeck aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Behalve gitaar volgde ze daar ook de cursussen notenleer (solfège), muziekgeschiedenis, kamermuziek, etcetera. Een paar jaar later volgde ze deze leraar naar de Kunsthumaniora en daarna naar het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen: in totaal zeven jaar.

Victor Van Puyenbroeck moedigde Raphaella aan om deel te nemen aan de zomercursussen van José Tomàs in Spanje. Ze was toen 16. Raphaella volgde 5 opeenvolgende zomers de lessen van Tomàs in Alicante en in Santiago de Compostella. Niet allen de opleiding was goed, het ontmoeten van zoveel knappe gitaristen uit alle hoeken van de wereld was zeer stimulerend en reuze gezellig!

Het belang van José Tomàs was enorm. Hij was een fantastisch musicus, een leraar-entertainer en in zekere zin de go-between tussen de studenten en de oude meesters zoals De Falla, Manén, Mompou, Rodrigo, Segovia, Torroba, Turina, ...
En het was ook 'Pepe' die Raphaella overtuigde van de meerwaarde van de achtsnarige gitaar.

In die jaren zeventig was Raphaella al een duizendpoot: ze zong in verschillende koren, ze leerde dwarsfluit spelen, en luit, en ging naar Parijs voor master-classes bij Oscar Ghiglia.

Ze kreeg belangstelling voor Oude Muziek en volgde enthousiast lezingen, lessen en concerten van pioniers zoals Jos van Immerseel, René Jacobs, de gebroeders Kuijken, Konrad Junghanel, Egene Dombois, en vele anderen.

In 1979 ging Raphaella verder studeren aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel bij de leraren Albert Sundermann en Jef Goor. Daar verwierf ze haar concertdiploma in 1981.


Lees meer over Raphaella's ...
- Jeugdjaren
- Studietijd
- Internationale Gitaarhappening Initiatief

Victor Van Puyenbroeck (1932-1996)
Albert Sundermann
Jef Goor
Jos Van Immerseel
Konrad Junghänel
José (Pepe) Tomās
Oscar Ghiglia