Raphaella SMITS

xxx
PLAATOPNAMEN -CD ACR -CD Spanish Folksongs -CD Mertz-Giuliani2 -CD Spanish Folksongs -CD Legnani-Sor -CD Manjon -CD Vila-Lobos a.o. -CD Weiss-Bach -CD Sor-Coste -CD 20th Century -CD Mertz-Giuliani -LP Tedesco -LP Coste -LP Sor-Kaufmann -LP Dowland -LP Blauwe Steen

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

reviews*

links

contact

ENGELSE
VERSIE*
Nog te vertalen hoofdstukken

PROGRAMMA

Fernando SOR (1778-1839)
1. Introduction et variations sur un thème de Mozart (Opus 9) < geluidsfragment >
2. Fantaisie Elégiaque (Opus 59)
3. Etude Opus 6 Nš 11 (allegro moderato)
4. Etude Opus 35 Nš 22 (allegretto)
5. Etude Opus 31 Nš 12 (andante)

Napoléon COSTE (1806-1883)
6. From 'Six Pièces Originales' (Opus 53 Nš 1): "Rêverie"
7. From 'Sept Morseaux Episodiques' (Opus 23 Nš 7): "Les Soirées d'Auteuil"
8. Grande Sérénade (Opus 30)


BIJZONDERHEDEN

artiest: Raphaella Smits, gitaar
titel: Fernando Sor - Napoléon Coste
componisten: Fernando Sor - Napoléon Coste
label: Accent Records, BE
CD nummer: ACC2 9182
opname: in Studio 1 van de BRT, Brussel, BE, december 1991
instrument : 8-snarige gitaar van John Gilbert (USA) (1980)
totale duur: 61'22"
illustratie: 'Pierrot playing the guitar', Honoré Daumier


FERNANDO SOR - NAPOLEON COSTE
"Dit is een van de meest verfijnde opnamen van het 19e eeuwse repertoire sinds lange tijd." Paul Fowles

PROGRAMMA
BIJZONDERHEDEN
OMTRENT DE COMPONISTEN
WAT ANDEREN ZEGGEN


OMTRENT DE COMPONISTEN

Fernando Sor brengt zijn Spaanse cultuur mee naar Frankrijk waar hij grotendeels zijn leven doorbrengt. Hierdoor krijgen zijn composities een extra Franse toets.
Napoleon Coste zet later het werk van zijn meester Sor verder met respect voor de Spaanse school: een evidente combinatie.

"Twee negentiende eeuwse beroemdheden van de gitaar. Beide virtuose musici alsook componisten, en hoewel met een generatie verschil, vertonen beider muziek en carrières een treffende gelijkenis.

Sor, zoals Mozart, verdiende goed zijn kost met concerteren, les geven en componeren maar, zoals Mozart, spendeerde hij meer dan dat hij verdiende en ook hij kreeg uiteindelijk een armenbegrafenis in juli 1839. Sor gaf zijn laaste concert een jaar voor zijn dood, samen met zijn pupil Napoléon Coste.

Coste bleef trouw aan de compositiestijl van Sor, was misschien zelfs nog romantischer. Evenals zijn meester haatte hij goedkope effectmakerij en ging verder met het behandelen van de gitaar als een volledig uitgerust polyfoon instrument."
Pieter Andriessen


WAT ANDEREN ZEGGEN

J.D. van de <Gramophone> schreef:
"Er zijn momenteel nog opnamen van Sor's werk beschikbaar, maar geen die deze van Raphaella Smits overtreft. De eindsom van haar aandacht voor detail, sensitiviteit, gecontrolleerd gebruik van rubato, expressieve vibrato, toonzuiverheid en kristalheldere presentatie is er een die door erg weinig andere wordt geëvenaard qua rafinement, karakter en authoriteit, en die uitmuntend is opgenomen."

Paul Fowles van de <Classical Guitar (UK)> schreef:
"Dit is een van de meest verfijnde opnamen van het 19e eeuwse repertoire sinds lange tijd. Het is Smits' eeuwige verdienste dat zij met deze cd mij eraan herinnerd heeft dat er tussen 1750 en 1900 voor dit instrument toch iets gebeurd is dat de moite waard was."  

Ellis van de <American Record Guide> schreef:
"Smits boert goed voort. Er zit een goede vaart in, alsof zij de noten kan voelen met haar vingers, of, beter nog, alsof zij weet te dansen met haar gitaar. Werkelijk knap gespeeld."

André De Groeve van de <Gazet van Antwerpen> schreef:
"Vanaf de eerste noten hang je vastgekluisterd aan het gitaarspel van Raphaella Smits. Ze speelt niet alleen verbijsterend mooi en juist, maar ze weet ook veel te vertellen via de muziek. Romantisch? Jawel, maar het is subtiel en geloofwaardig gebracht."

Emma Scott van <De Nieuwe Gazet> schreef:
"De historische lijn Sor-Coste voltrekt zich eveneens in de interpretatie, waardoor de cd een boeiend evolutief klankbeeld van de 19e eeuwse gitaarmuziek ten toon stelt."

L.L. van het <Kaderblad Jeugd en Muziek> schreef:
"Door haar uiterst gevoelvol spel, tovert zij deze werken om tot echte parels die elke eventuele twijfelaar aan de mogelijkheden van de gitaar definitief moet overtuigen van zijn ongelijk. Wij rekenen Raphaella Smits onomwonden tot de grote virtuozen van ons land!"

Thierry Sterck from <Chronique CD Classique> wrote:
"Raphaella Smits nous donne, parmi le meilleur de ces deux auteurs, des pages tout imprégnées de son exquise délicatesse, de sa haute musicalité, de sa technique solide mais discrète car tout entière au service de l'art." 

F. Gonnelli van het tijdschrift <Musica Classica> schreef:
"Raphaella Smits, una strumentista molto sensibile, dotata di un suono eccellente ed un fraseggio intenso e misuratissimo, ha construito una piccola e felice antologia. La registrazione è di timbro esemplare. Molto consigliabile."  


< Laatste update: 2-X-2006> < Top pagina > < Volgende opname > < Vorige opname > < Aboneer je nu! >