Raphaella SMITS

xxx
PLAATOPNAMEN -CD ACR -CD Spanish Folksongs -CD Mertz-Giuliani2 -CD Spanish Folksongs -CD Legnani-Sor -CD Manjon -CD Vila-Lobos a.o. -CD Weiss-Bach -CD Sor-Coste -CD 20th Century -CD Mertz-Giuliani -LP Tedesco -LP Coste -LP Sor-Kaufmann -LP Dowland -LP Blauwe Steen

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

reviews*

links

contact

ENGELSE
VERSIE



*
Nog te vertalen hoofdstukken

PROGRAMMA

Johann Kaspar MERTZ
(1806-1856)
1. Harmonie du Soir, Grande Fantaisie
2. Le Romantique, Grande Fantaisie
3. Tarantelle, Bardenklänge n°6 < geluidsfragment >
4. Introduction et Rondeau brillant, opus 11

Mauro GIULIANI
(1781-1829)
5. Le Romarin, from 'Choix de mes fleurs chéries ou le bouquet emblématique', opus 46
6. Sonate, opus 15 (allegro spirito, adagio con grande espressione, finale allegro vivace)
7. Rossiniana n°1, opus 119


BIJZONDERHEDEN

artiest: Raphaella Smits
titel: Harmonie du soir
componisten: Johann Kaspar Mertz (1806-1856) en Mauro Giuliani (1781-1829)
label: Accent Records, BE
CD nummer: ACC23158
opname: in de 'Vereenigde Doopsgezinde Kerk', Haarlem, NL, september 2003
instrumenten : François Roudhloff (1830) & Mirecourt (±1820)
totale duur: 67'39"
illustratie: foto door Bernhard Kresse.


HARMONIE DU SOIR
Raphaella Smits speelt “Weense Klassiek”, de versmelting van de Italiaanse bel canto met de Duitse romantiek.

PROGRAMMA
BIJZONDERHEDEN
OMTRENT DE COMPONISTEN
OMTRENT DE INSTRUMENTEN
WAT ANDEREN ZEGGEN


OMTRENT DE COMPONISTEN

In de eerste helft van de 19de eeuw is Wenen het muziekcentrum van de wereld, zeker ook wat de gitaar betreft. De ‘Weense Klassiek’ is de verweving van de Italiaanse bel canto en de Duitse Romantiek.
Talrijk zijn de muzikale avonden waar voor de fine fleur van Wenen de meest prominente gitaristen optreden: onder hen Mauro Giuliani uit Napels en Johann-Kaspar Mertz uit Pressburg (nu Bratislava). De gitaar genoot duidelijk een enorme populariteit.

"Voor mij is Giuliani een Haydn-Mozartiaans componist: een voorbeeld van goede stijl, evenwichtig in vorm en harmonie. Zijn Sonate vormt wat dat betreft een prachtig voorbeeld waarbij hij toevallig de gitaar als instrument gebruikt, als een medium voor zijn universele muziek. Geen wonder dat hij een beroemdheid was tijdens zijn verblijf in Wenen.
In 1986 stelde Jim D’Addario me voor aan Mario Maccaferri. Deze legendarische figuur speelde me toen enkele stukken voor van de mij onbekende Mertz: het was een revelatie. Toevallig verscheen bij uitgeverij Chanterelle kort daarna een heruitgave van het complete Mertz-oeuvre, inclusief een schat aan materiaal à la Schubert en meer nog, à la Liszt. Mertz is de romantiek ten top met zijn onvermijdelijke vibrato, rubato en zijn vraag om persoonlijke artistieke inzet.”
Raphaëlla Smits

Lees ook Pieter Andriessen's interessante vergelijking van 'Harmonie du soir' met 'The Romantic Guitar', Raphaella's eerste Mertz-Giuliani album van 1988.


OMTRENT DE INSTRUMENTEN

Vele gitaristen en componisten uit de 19e eeuw hadden gitaren met meer dan zes snaren. Legnani en Regondi bespeelden 8-snarige gutaren, Coste speelde op 7 en Makaroff op 10. Mertz evolueerde van een 6- via een 8- naar een 10-snarige gitaar.

"Waarom deze 2 authentieke gitaren?
De klanken die de Roudhloff gitaar biedt aan de Haydn-achtige Giuliani sonate of het meer agressieve in de Tarantella van Mertz met de typische compacte basklanken en de grote contrasten, zijn moeilijk te bereiken op het Mirecourt instrument uit ±1827.
De Mirecourt luistert dan weer vooral naar het accurate, zeer toepasselijk in de snelle virtuoze cadensen bij Mertz, of de opera-achtige evocaties van Giuliani. Ook de zevende snaar biedt hier mogelijkheden waar heel wat muziek baat bij heeft.
Beide instrumenten zijn goede leermeesters.

De samenwerking met instrumentenbouwers zoals Bernhard Kresse is daarbij noodzakelijk om deze authentieke instrumenten weer op punt te stellen. De beide gitaren die ik voor deze opname gebruikte zijn origineel en thans in zeer goede conditie.”
Raphaëlla Smits


WAT ANDEREN ZEGGEN

Len Verrett van <EarlyRomanticGuitar.com> schreef:
"Deze plaat moet in elke historische collectie; alle instrumenten zijn authentiek, supergoed gespeeld, en een vernieuwend repertoire. Raphaella Smits' gitaarspel werkt betoverend, het is virtuoos en boeiend."
en ook: "De laatste Mertz selectie is de Tarantelle uit Bardenklange, en alhoewel eveneens opgenomen door Reid, Holzman en anderen, deze opname hier is de definitieve."

Javier Suarez-Pajares from <diverdi.com> praises the new recording as follows :

"Smits interpreteert dit repertoire in perfect evenwicht tussen het brilliante en het gevoelige. Zij doorgrondt de betekenis van deze fantasías legt verbanden in een eloquent discours.
Het resultaat is puur genot dat nog verdubbeld wordt door het voordeel van de aparte en verfijnde sonoriteit van de twee gebruikte gitaren."

Daniel Röder van <magazin.klassik.com> bedacht Raphaella met 4 sterren voor haar interpretatie van deze "Weense Romantiek" en schreef:
"Raphaella Smits spielt die Stücke der beiden Musiker sehr exakt und genau in der Ausführung. Sie gibt der romantischen Interpretation des Tempos einigen aber nicht zuviel Raum, sondern verfolgt eher einen strukturierteren Ansatz, der sich sehr gut mit ihrer akkuraten Spielweise verbindet. Dabei verhält sie sich allerdings nie emotionslos, sondern versteht es, durch bewusste Verzierungen, effektvolle Pausen und ein unaufdringliches Vibrato, die Stücke auch emotional interessant zu gestalten. ... Eine wirklich schöne CD, mit gut ausgesuchtem Material und einer bestens aufgelegten Interpretin."

Noël Godts from <ramifications.be> put it into words like this :
"Pédagogue et initiatrice de nouvelles oeuvres qui lui sont dédiées, Raphaella Smits possède un jeu des plus lumineux pour peindre les atmosphères en demi-teintes de Mertz et Giuliani dont on découvre une intériorité saisissante de naturel. Limpidité, fluidité et investissement intègre sont les maîtres mots de cette entreprise finement aboutie. ... Un disque pétillant et passionnant!"

Bianca Flier from the <Oberbadisches Volksblatt> says :

"Eine Meisterin im Evozieren von Stimmungen, entführte Raphaella Smits die Hörer in eine musikalische Dimension, deren Schönheit, Genialität und Perfektion ans Wunderbare grenzten. Mehr als alles andere fasziniert bei Raphaella Smits die Intensität des Spiels. sie ist beim Spielen ungeben von einder Aura der Vollendung, die nur von den ganz großen Gitarrensolisten erreicht wird."


< Laatste update: 10-X-2006> < Top van pagina > < Volgende opname > < Vorige opname > < Abonneer je nu! >