Raphaella SMITS

xxx
PLAATOPNAMEN -The eight-stringed Bach -CD ACR -CD Spanish Folksongs -CD Mertz-Giuliani2 -CD Spanish Folksongs -CD Legnani-Sor -CD Manjon -CD Vila-Lobos a.o. -CD Weiss-Bach -CD Sor-Coste -CD 20th Century -CD Mertz-Giuliani -LP Tedesco -LP Coste -LP Sor-Kaufmann -LP Dowland -LP Blauwe Steen

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

kritieken

links

contact

ENGELSE
VERSIE


The eight-stringed Bach

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

"Prélude pour la luth o cembal"
BWV 998 (1740)
1. Prelude
2. Fugue
3. Allegro

"Solo pour la flûte traversière"
BWV 1013 (1718)
1. Allemande
2. Corrente
3. Sarabande
4. Bourée Anglaise

"Partia secunda a Violino Solo senza Basso"
BWV 1004 (1720)
(from: Sei Solo a Violino senza Basso accompagnato)
1. Allemanda
2. Corrente
3. Sarabanda
4. Giga
5. Ciaccona


BIJZONDERHEDEN

artieste: Raphaella Smits, gitaar
titel: The eight-stringed Bach
componist: Johann Sebastian Bach.
label: Accent Records
CD nummer: ACC 24206
opname: in de kapel van Rosario, Bever, België, januari 2009
instrument: Kolya Panhuyzen (2006)
totale duur: 67'17"
illustratie: photo Marleen Peeters


THE EIGHT-STRINGED BACH

Raphaella Smits arrangeerde Johann Sebastian Bach voor achtsnarige gitaar.

PROGRAMMA
BIJZONDERHEDEN
RAPHAELLA'S VISIE
WAT ANDEREN ZEGGEN
GELUIDSFRAGMENTEN

DE NEDERLANDSTALIGE INLEGTEKST
THE ENGLISH INSERT NOTES
LES NOTES EN FRANCAIS
DAS KOMMENTAR IN DEUTSCH


RAPHAELLA'S VISIE OP BACH + 8-SNARIGE GITAAR

"De keuze om Johann Sebastian Bach te vertolken op gitaar is helemaal niet zo vreemd. Heel wat voorbeelden leren ons hoe Bach zelf eenzelfde werk in verschillende uitvoeringen voor verschillende bezettingen laat leven. Zijn muziek staat immers boven het instrument verheven. Een goede transcriptie en bewerking zal het instrument waarop de vertolking gebeurt niet in vraag stellen.
Het ligt voor de hand dat ik, vertrekkend vanuit de fluit-, luit- en vioolpartituur, het register van mijn achtsnarige Kolya Panhuyzen gitaar ten volle heb benut. De rijkdom van een instrument moet volledig ten dienste staan van de muziek, zonder iets aan de essentie ervan te veranderen."

Lees meer in nederlands - engels - frans - duits.


WAT ANDEREN ZEGGEN

Rolf Nilsen, recensent Gitarr och Luta magazine (SE):
"Raphaella smits heeft zelf de arrangementen gemaakt voor deze Bach-werken en men kan onmiddellijk vaststellen dat zij daar buitengewoon goed in is geslaagd.
En hoe zij die dan vertolkt! Men herontdekt deze welbekende muziek in de vibraties, ontstaan tussen haar vingers en de 8-snarige gitaar van Kolya Panhuyzen en die weerklinken
in de kapel van Rosario . Er is een vanzelfsprekende vreugde en inzicht in haar spelen, en men kan slechts constateren dat alle stemmen als puzzelstukjes op de juiste plaats vallen. ...
Het is zelden dat men zo'n transparante opname kan horen, in een warm, maar helder klankbeeld, waarbij geen toon wordt verborgen achter een andere. Het is zo'n geslaagde cd omdat alle delen samensmelten in een perfectie die met groot genoegen doet luisteren. Men speelt deze plaat keer op keer terug en krijgt het gevoel op die manier nader te komen tot Bach zelf!".


Jan Luijsterburg, recensent hifi.nl (NL):
"De virtuositeit staat volledig in dienst van het muzikale resultaat. Mooiere muziek bestaat er niet, mooiere uitvoeringen kan ik me ook niet voorstellen. Maximaal aanbevolen.".

Floris De Rycker, recensent Klara's Oordeel (BE):
"Je herkent Raphaëlla Smits onmiddellijk aan haar warme toon en uitgekiende poëtische timing. Wat deze opname bijzonder maakt zijn de knappe arrangementen die ze zelf uitwerkte voor een acht-snarige gitaar. De extra bassen staan de overbekende barokmuziek zeker ten dienste: met het indrukwekkende register heeft de soliste meer mogelijkheden en komt de moderne gitaar in het vaarwater van barokluit of -orgel.
De retoriek uit de muziek wordt zo goed gebracht dat de muziek - vol dialogen en verrassingen - geen moment verveelt; je krijgt een lang verhaal van begin tot einde. Deze cd is genieten van de eerste tot en met de laatste seconde.".


Fa Claes, auteur (BE):
"Ik heb nooit Bach met zoveel gevoelsexpressie horen uitvoeren. Raphaella leest Bach in zijn ziel en interpreteert een gamma van gevoelens die volgens mij nooit is gedurfd, misschien omdat ze nooit is ondervonden. Voor mij was die uitvoering een openbaring en een bevestiging."

Juan Parilla, musicoloog (ES):
"... de Partita Secunda a violino solo senza basso van J.S. Bach, met een erg aantrekkelijke transcriptie voor gitaar gemaakt door de gitariste zelf. Een Barokuitvoering, met een verfijnde smaak zoals niet veel spelers dat kunnen, en zij toont ons dat het mogelijk is om de meest pure romantiek te vinden in deze muziekstijl die altijd zo complex is om uit te voeren. Hierdoor heeft Smits ons erg diep geraakt."

Nicholas May, go-fubar.kyushu.com (JP):
"Polyfonische Bach op een achtsnarige gitaar? Zeker, met elk complex levendig onderdeeltje, ademend de ware ziel van de muziek. Een fabuleuze uitvoering van Bach. Buitengewoon, opwindend op een manier die ik nooit - met mijn vreselijk muzikaal snobisme - op klassieke gitaar voor mogelijk had gehouden."


< Laatste update: 20-XII-2009> < Top pagina > < Volgende opname > < Vorige opname > < Abonneer je nu! >