Raphaella SMITS
Corsendonk 1984
xxx
BIOGRAFIE

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

kritieken

links

contact

ENGLISH
VERSIONJose Tomas - Raphaella Smits José Tomās en Raphaella Smits

Corsendonk Priory Priorij Corsendonk

Den Rooy Conference Center
Den Rooy Conferentie Centrum

Lodewijck Van Male
Lodewijck Van Male

Alden Biesen
Landcommanderij Alden Biesen

INTERNATIONALE GITAARHAPPENING INITIATIEF


Tijdens een concertreis in Spanje in 1983, bezocht Raphaella haar oud-leraar José (Pepe) Tomàs in Alicante. Terug thuis besloot zij dat jonge Belgische gitaarstudenten de kans moesten geboden krijgen om een meestercursus van deze boeiende maestro te kunnen beleven.

Het resultaat van Raphaella's initiatief was de oprichting van de culturele vereniging Academix die vervolgens zomercursussen voor klassieke gitaar organiseerde van 1984 tot en met 1995, bekend onder de naam van "Academix International Guitar Happenings".


In totaal hebben meer dan 350 deelnemers uit 28 verschillende landen genoten van de landelijke omgeving en het comfort van bekende Vlaamsche locaties zoals
de Priorij van Corsendonk,
het Den Rooy conferentie centrum,
het hotel Lodewijck Van Male,
of de Landcommanderij Alden Biesen.

Zij werden geïnspireerd en gemotiveerd door de knapste gitaristen-docenten van deze tijd zoals José Tomàs, David Russell, Jorge Cardoso, Oscar Ghiglia, Hubert Käppel, Godelieve Monden, Roberto Aussel, de inmiddels overleden Ian Davies, Gerald Garcia, Jorge Morel, John Canning, Ben verdery, Nicholas Goluses, Philippe Malfeyt en Ahmet Kanecci.

Bovendien werden zij extra in de watten gelegd met exclusieve recitals door de eerder genoemde gitaristen plus artiesten zoals Jos Van Immerseel (clavecimbel), Guy De Mey (tenor), Lena Lootens (sopraan), Roel Dieltiens (cello), duo Sonare (met de gitaristen Thomas Offermann en Jens Wagner), alsook met lezingen door onder meer Miro Simic (nagelverzorging) en Kolya Panhuyzen (gitaaronderhoud) en met tentoonstellingen door vele internationale gitaarbouwers.


Het samen-leven in een kleine groep van 25 tot 35 mensen, bijna in quarantaine en ver weg van de bewoonde wereld, met je gitaarleraren bij de hand, in de klas, tijdens de maaltijden, in de bar ... dit creëerde telkens weer een unieke sfeer, samenzweerderig en vooral productief. Na een deelname aan een of meer Academix Guitar Happenings, keerde men naar huis terug met onuitwisbare herinneringen en met vriendschapsbanden voor het leven.

Zonder twijfel is het success van de Gitaarhappenings de verdienste van Raphaella Smits, een perfecte gastvrouw voor haar collega's en voor de studenten, een geweldig performer en een empathische leerkracht die een beklijvende indruk maakt op elke participant.


Lees meer over Raphaella's ...
- Jeugdjaren
- Studietijd
- Internationale Gitaarhappening Initiatief

Jose Tomas José Tomàs
David Russell David Russell
Jorge Cardoso Jorge Cardoso
Oscar Ghiglia Oscar Ghiglia
Hubert Käppel Hubert Käppel
Roberto Aussel Roberto Aussel
Ian Davies Ian Davies (1954-2003)
Gerald Garcia Gerald Garcia
Jorge Morel Jorge Morel
Ben Verdery Ben Verdery
Nicholas Goluses Nicholas Goluses
Ahmet Kanecci Ahmet Kanecci