Raphaella SMITS

xxx
PLAATOPNAMEN -CD ACR -CD Spanish Folksongs -CD Mertz-Giuliani2 -CD Spanish Folksongs -CD Legnani-Sor -CD Manjon -CD Vila-Lobos a.o. -CD Weiss-Bach -CD Sor-Coste -CD 20th Century -CD Mertz-Giuliani -LP Tedesco -LP Coste -LP Sor-Kaufmann -LP Dowland -LP Blauwe Steen

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

reviews*

links

contact

ENGELSE
VERSIE*
Nog te vertalen hoofdstukken

PROGRAMMA

Silvius Leopold Weiss (1686-1750)
1. Sarabande c-major
2. Bourrée a-minor < geluidsfragment >
3. Tombeau sur la mort de M. Cajetan Baron d'Hartig
4. Tombeau sur la mort de M. Comte d'Logy
5. Capricio d-major

Johann Sebastian Bach
(1685-1750)
Works from 'Sei Solo a Violino senza Basso accompagnato'
Sonata III c-major (BWV 1005):
6. Adagio
7. Fuga
Partita II d-minor (BWV 1004):
8. Ciaconna
Partita II b-minor (BWV 1002):
9. Sarabande – double
10. Tempo di Borea - double)


BIJZONDERHEDEN

artiest: Raphaella Smits, gitaar
titel: Baroque Guitar Sounds
componisten: Silvius Leopold Weiss en Johann Sebastian Bach
label: Accent Records, BE
CD nummer: ACC 93100

opname: in de 'Vereenigde Doopsgezinde Kerk', Haarlem, NL, oktober 1993
instrument : 8-snarige gitaar van John Gilbert (USA) (1980)
totale duur: 65'00"
illustratie: 'La Musique', portrait van Mr. de la Breteche door Jean-Honoré Fragonard


BAROQUE GUITAR SOUNDS
Raphaella Smits speelt J.S. Bach en S.L. Weiss
"A programme of pure excellence!" Classical Guitar

PROGRAMMA
BIJZONDERHEDEN
OMTRENT DE OPNAME
WAT ANDEREN ZEGGEN


OMTRENT DE OPNAME

Twee legendarische meesters die onze diepste gevoelens beroeren: Bach met een intellectuele benadering, en Weiss als de ware romanticus van de barok.

"Johann Sebastian Bach en Silvius Leopold Weiss waren beide Duitsers en quasi exacte tijdgenoten. Zij kenden en apprecieerden elkaar. Als uitvoerders waren zij onovertroffen.

Sinds het begin van de 20ste eeuw hebben gitaristen zoals Miguel Llobet en Andres Segovia arrangementen voor hun instrument gemaakt van barok en klassieke werken. Door het vertyolken van het oude luitrepertoire op een 8-snarige gitaar, hoeft men niet meer drastische wijzigingen aan te brengen aan de originele muziek.

Wat Bach's vioolsonates betreft liggen de zaken iets gecompliceerder. Het zijn moeilijke polyfonische werken, geschreven voor een instrument dat in se niet polyfonisch is. De muziek kan rechtsreeks van Bach's wondermooie manuscript gespeeld worden, mits toevoeging van de noodzakelijke harmonieën - zoals Bach het zelf deed, en zoals Raphaella Smits doet op deze opname."
Pieter Andriessen


WAT ANDEREN ZEGGEN

Jean Bernard van <Diapason (FR)> schreef:
"Door haar gestrenge en eclectische discografie, doet Raphaella Smits zich gelden als een van de meest verfijnde en meest gecultiveerde vertolkers van het moment. De invloed van José Tomàs is hierbij onmiskenbaar: Raphaella Smits transcribeert, fraseert en ornamenteert met soberheid, inventiviteit, en met een zachte melancholie. ...
Wat een plezier is het om een Ciaconna te horen, gefraseerd zoals een echte chaconne, licht inegaal en geornamenteerd met snedigheid."


Paul Fowles van de <Classical Guitar (UK)> schreef:
"Nadat ze het best te transcriberen materiaal uit de barokperiode heeft geselecteerd, biedt Smits ons een uitvoering aan waarin zij eenvoudigweg alles doet zoals het hoort. A programme of pure excellence!"

Emma Scott van <Het Laatste Nieuws> (BE) schreef:
"Raphaella is in de Tombeaus (grafschriften) van Weiss op haar best. Schroomvallig haalt ze de weemoed van onder de snaar, in een clair-obscure spel waarin zelfs de hoge lichte klanken iets weemoedigs hebben, en de diepe donkerte niet gespeend is van enige opstandigheid. Bach speelt ze met evenveel klankzorg, maar veeleer vanuit een structureel begrip. De langoureuze pas van een sarabande, een spitser getokkelde bourrée, de door klanknuances afgebakende episodes van de fuga, het is zuivere gitaartaal (geworden)."

Jozef Joris, ere-directeur Lemmensinstituut schreef:
"Als organist en pianist, zeer vertrouwd met J.S. Bach, hoor ik hem vandaag van onder uw vaardige vingers in een sublieme vertolking. Indrukwekkend!"

Jürgen Bieler van de <Bonner Rundßchau (DE)> schreef:
"De bewerking voor gitaar van Bach's Ciaconna is een nieuwe ervaring. Absoluut correct qua stijl klinkt het werk op een aangename manier 'ongitaristisch', zoals men het op een klavierinstrument zou vertolken."  

Fred Brouwers in het magazine <Feeling> schreef:
"Tien juweeltjes van poëzie en intimiteit."  


< Laatste update: 06-X-2006> < Top van pagina > < Volgende opname > < Vorige opname > < Abonneer je nu! >