Raphaella SMITS

xxx
PLAATOPNAMEN -CD ACR -CD Spanish Folksongs -CD Mertz-Giuliani2 -CD Spanish Folksongs -CD Legnani-Sor -CD Manjon -CD Vila-Lobos a.o. -CD Weiss-Bach -CD Sor-Coste -CD 20th Century -CD Mertz-Giuliani -LP Tedesco -LP Coste -LP Sor-Kaufmann -LP Dowland -LP Blauwe Steen

startpagina

nieuwsbrief

abonneer je

discografie

biografie

instrumenten

interviews

reisschema

persmap

reviews*

links

contact

ENGELSE
VERSIE*
Nog te vertalen hoofdstukken

PROGRAMMA

Antonio Jimenez MANJON (1866-1919)

1. Romanza No.3
2. Aire Vasco

Noveletta :
3. A orillas del arroyo
4. Idilio

5. Cuento de Amor (Romanza para Guitarra)
6. Célèbre Capricho Andaluz < geluidsfragment >
7. Leyenda
8. Quiero y no quiero (habanera)


BIJZONDERHEDEN

artiest: Raphaella Smits, gitaar
titel: Antonio Jimenez MANJON
componist: Antonio Jimenez MANJON (1866-1919)
label: Accent Records, BE
CD nummer: ACC2 98131 D
opname: in de 'Vereenigde Doopsgezinde Kerk', Haarlem, NL, november 1998
instrument : 8-snarige Vicente Arias (Spanje) (1899)
totale duur: 58'56"
illustratie: foto Vicente Arias-gitaar door Bernard Kresse


ANTONIO JIMENEZ MANJON
Raphaella Smits openbaart een onbekend, waardevol en onsterfelijk repertoire.

PROGRAMMA
BIJZONDERHEDEN
OMTRENT DE COMPONIST
OMTRENT HET INSTRUMENT
WAT ANDEREN ZEGGEN


OMTRENT DE COMPONIST

"Geboren in Villacarillo, Spanje, en hoewel blind vanaf 13 maanden, besliste Manjon al heel vroeg dat hij muzikant zou worden. Hij trok als 14-jarige naar Parijs, blind, alleen, arm en Frans-onkundig. Negen jaar later was hij een gevestigde virtuoos op de 11-snarige gitaar, en toerde hij door Europa en Zuid-Amerika. Ondertussen sprak hij Frans, Duits, Italiaans en Engels, en verbaasde iedereen met zijn kennis van muziek en literatuur. In 1893 vestigde hij zich in Buenos Aires waar hij een succesvolle gitaarschool oprichtte, componeerde en ontelbare concerten gaf tot aan zijn dood in 1919. Als leraar en vertolker inspireerde hij andere gitaarvirtuozen waaronder Augustin Barrios en Miguel Llobet."
Tom Poore


OMTRENT HET INSTRUMENT

De Vicente Arias gitaar van 1899 komt uit de collectie van Narciso Yepes in Madrid, Spanje. Het instrument behoorde oorspronkelijk toe aan de leraar van Yepes, Estanislao Marco (hij poseerde met deze gitaar voor de foto op pagina 386 van het boek van Wolf Moser "Francisco Tarrega").
Dit instrument werd gerestaureerd door Bernhard Kresse in Keulen, Duitsland. De snaren werden op maat gemaakt door D'Addario in New York, USA. Alex Timmerman heeft Raphaella heel wat interessante informatie over Vicente Arias bezorgd.

Vicente Arias (1840-1913)
Vicente Arias leefde en werkte in Ciudad Real, en tegen het einde van zijn carière had hij ook een werkplaats in Madrid. Zijn instrumenten vertonen een uitzonderlijk meesterschap, vergelijkbaar met Antonio Torres en Manuel Ramirez. Specialisten roemen Arias voor zijn innovaties. Enkele zeer bekende gitaristen zoals Francisco Tarrega bespeelden gitaren van Vicente Arias.

Volgens een recente telling zouden er momenteel wereldwijd nog 24 gitaren van de hand van Vicente Arias bestaan.


WAT ANDEREN ZEGGEN

Tom Chandler van <Classical Guitar Corner> schreef:
"Smits speelt Manjon met meer gevoel dan eender wie zou mogen bezitten. Zij beheerst de techniek, uiteraard, maar het is haar muzikaliteit die alles veredelt, met beweeglijke rubato's en de melodie die uit haar vingers lijkt te stromen. Dit is een van de beste gitaarplaten die ik sinds lange tijd gehoord heb."

Jo Paumen van <De Standaard> schreef:
"De cd waarop Raphaella Smits deze Spaanse minestreel voorstelt, werkt als een heerlijk gedoseerde muzikale vertelling die de tijd een vol uur stillegt en je in een vredige, sensuele roes brengt.
Eenvoudiger muziek dan de 'Romanze nr.3' van Antonio Jimenez Manjon valt moeilijker te bedenken. Met zulk een stuk een cd openen, en de weemoed ervan meteen geloofwaardig treffen, getuigt van groot vertolkingstalent."

Danielle Ribouillault van <Les Cahiers de la Guitare et de la Musique> schreef in N° 77 / 2001:
"Aldus doet de bezielde Raphaella Smits met haar magie de vergeten maar nobele muziek van Antonio Jimenez Manjón herleven. Zij plaatst dit repertoire op het hoogste niveau, met een uitzonderlijke zuiverheid en een muzikale vanzelfsprekendheid.
Segovia en Bream waren de eersten om een waardevol gitaarrepertoire te onthullen. Deze talentrijke dame zet hiermee hun werk verder."

André Silva Vieira schreef:
"Uw initiatief om dit repertoire te kiezen is erg origineel en zou meer navolging moeten krijgen. Bij het vertolken van Manjon op zulke bedreven wijze kan het gebruik van een juweel als de Arias gitaar het resultaat enkel nog maar verder verfijnen. Om al deze redenen staat uw Manjon-cd aan de top van mijn gitaarplatencollectie.

Ronald Broun van <The Washington Post> schreef:
"Het instrument van Vicente Arias gaat van zilveren, etherisch hoge tonen, via prachtig gekleurde middentonen, naar een baspartij met zulke warmte en helderheid dat haar klank tot diep in je binnenste doordringt."

Thomas Müller-Pering, gitarist (DE) schreef:
"Whow, wat een indrukwekkend gitaarspel op zulk een uniek instrument met 'piano-achtige' diepe bassen. Geweldig!"

Alex Timmerman, luthier (NL) schreef:
"Prachtige cd. Werkelijk schitterend en zeer mooi vertolkt op een van de mooiste Vicente Arias gitaren die ik ken."

Marc Erkens op <Radio 3 (BE)> zei:
"Raphaella Smits is een gewoon mens die vleugels krijgt als ze musiceert, met een glimlach waarvan je je een beter mens voelt als je hem ziet, en een persoonlijkheid die je het gevoel geeft dat JIJ bijzonder bent. Als ze speelt is dat als in een droom, als een droom: de vleugels, de persoonlijkheid, de glimlach."

A. schreef:
"Raphaella Smits est, à mes yeux, la plus grande guitariste classique au monde. Ses interprétations sont divines. Sensible, précise, elle a la clé pour vous évader totalement du monde environnant. L'enregistrement de Manjon est un disque de qualité à se procurer pour y retrouver sa sensibilité."


< Laatste update: 07-X-2006> < Top van pagina > < Volgende opname > < Vorige opname > < Aboneer je nu! >